Oslogeek.no

Frognerjordene

Frognerjordene mot Uranienborg kirke i 1921 da Oslo het Kristiania. I bakgrunnen sees Uranienborg kirke

Foto: Anders Beer Wilse / Oslo Museum

Dagens bilde viser utsikten over Frognerjordene fra Tørtberg før Vigelandsparken ble anlagt. 

Helt fram til slutten av 1800-tallet lå denne delen av byen utenfor bygrensen, og tilhørte Frogner hovedgård som har røtter helt tilbake til middelalderen. Opprinnelig var dette en enorm gård, som strakte seg fra Uranienborg i øst til Vestre gravlund i vest og fra Hegdehaugen i nord til Frognerkilen i sør. Tørtberg var en husmannsplass under Frogner gård, og det er et av disse husene vi kan se til venstre på det gamle bildet. Husmannsplassen ved dagens Monolitten ble revet i 1924. 

I 1896 kjøpte Kristiania kommune området som i dag er Frognerparken. Planen var å bygge ny kirkegård samt kvartalsbebyggelse fra Kirkeveien og opp til Frognerelva. Gyldenløves gate ville da blitt forlenget og gått omtrent langs sentralaksen i dagens Vigelandsparken. Disse utbyggingsplanene ble aldri noe av på grunn av Kristianiakrakket i 1899, som førte til byggestopp i byen. Kirkegården ble realisert i 1902, da Vestre Gravlund åpnet litt lenger nordøst enn opprinnelig planlagt. 

Fra 15. mai til 11. oktober 1914 ble Jubileumsutstillingen avholdt i Frognerparken for å markere 100-årsjubileet for Norges grunnlov. Utstillingen skulle vise Norges utvikling fra bondesamfunn til moderne industrisamfunn og bestod av over 200 midlertidige byggverk. Det er på denne utstillingens areal at det meste av Vigelandsparken ligger i dag.

Historien bak Vigelandsparken startet i 1899 da Gustav Vigeland begynte å modellere den store fontenen, som kan sees på det nye bildet. Vigeland ønsket opprinnelig at denne skulle stå på Eidsvolds plass, ved Stortinget, men han fikk avslag på dette. Senere var også Abelhaugen og Jernbanetorget aktuelle steder for fontenen. Fonteneplanene vokste i størrelse, og i 1924 ble Vigelandsparken vedtatt. Planene omfattet nå en  bro, 214 skulpturer, 13 smijernsporter m.m. på en 320 mål stor tomt langs en 850 meter lang sentralakse. Parkanlegget var ferdigstilt i 1950, sju år etter Vigelands død. 

Den monumentale skulpturparken er i dag en av Norges mest besøkte attraksjoner med over én million besøkende per år. 

Frognerjordene mot Uranienborg kirke i 1921 da Oslo het Kristiania. I bakgrunnen sees Uranienborg kirke
1921 – Anders Beer Wilse / Oslo Museum
Vigelandsanlegget i 2020. Også kjent som Frognerparken og Vigelandsparken. Frogner, Oslo. I bakgrunnen sees Uranienborg kirke
2020 – Dan Kopf Pedersen / Oslogeek
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email