Markveien har ikke alltid vært et hipstermekka, selv om mange av de som frekventerer gata i dag kjører en look som kan minne om kuskene vi ser på det gamle bildet… Bildet er tatt i 1906 og viser hvordan veien så ut fra Leirfallsgata og opp mot Olaf Ryes plass.
Da trehusforstaden “Ny York” vokste fram på en utparsellert del av Nedre Foss gård like før byutvidelsen i 1858, markerte Markveien forstadens østlige grense. Til venstre stod det på den tiden en rekke trehus som etterhvert ble erstattet av moderne bygårder. I dag er det bare fire hus igjen av de 70 som ble bygd. I 1860 gikk Markveien opp til Nordre Gate, som markerte den nordre grensen for Ny York, eller Kalifornien som noen kalte forstaden. I motsetning til andre forstader som Enerhaugen, vokste Ny York fram med rektangulære kvartaler. Gatenettet er mer eller mindre det samme i dag.
På 1860-tallet kjøpte grossist Thorvald Meyer opp store deler av Grünerløkka, og på 1870-tallet begynte man å bygge murgårder i området øst for Markveien og nord for Ny York, opp til Olaf Ryes plass. Gården helt til høyre er en av disse, og den stod ferdig i 1875. Samtidig med byggeboomen ble Markveien forlenget nordover. Murgårdene på venstre side ble oppført på 1890-tallet, i den første bølgen av rivinger av Ny York-bebyggelsen. Den gule gården til venstre, Torvbakkgata 12, fikk sitt nåværende utseende med utbygd loft i 1988.
I etterkrigstiden var det meste av den gamle bebyggelsen på Grünerløkka nedslitt og truet med sanering til fordel for motorveiprosjekter og lamellblokker. Mye på grunn av sterke protester på 1970-tallet ble det aller meste av saneringen skrinlagt. Heldigvis! På dette bildet er to murgårder helt til venstre revet. Disse hadde adresse Leirfallsgata 2 og Markveien 61, og ble revet i 1983 til fordel for nå nedlagte Grünerløkka sykehjem. I dag holder organisasjonen Grünerløkka lufthavn med Cafe MIR midlertidig til i første etasje i påvente av at lokalene i Toftes gate pusses opp. Resten av bygget står tomt.